Terugblik Landelijke Ontmoetingsdag d.d. 9 april 2016

Een bezoekster van onze Landelijke Ontmoetingsdag wil haar ervaringen met ons delen.

‘Vorig jaar was de eerste keer dat ik op de Landelijke Ontmoetingsdag was. Het was een mooie, bemoedigende dag en ik zag er naar uit dit jaar weer te gaan. Ondanks de reden om naar deze dag te gaan, geraakt door kanker, ervaar ik het als een blijde dag. Als mensen vragen of ik nog iets leuks ga doen in het weekend en ik antwoord dat ik naar deze dag ga, is de reactie meestal: ‘Nou, dan wens ik je sterkte, hoor. Want het zal wel een verdrietige dag zijn.’ Het kan natuurlijk gebeuren dat er emotionele momenten zijn. Die mogen worden gedeeld in een veilige omgeving. Maar toch staat genieten centraal.

Ten eerste is het een prachtige locatie. De lunch is meer dan perfect en de hele dag straalt iets uit van een verwenuitje.

Het thema van deze dag was: Kracht in Kanker. Rob Favier praatte op een ontspannen manier de dag aan elkaar. Ds. Arie van der Veer sprak in zijn overdenking over de kracht die ons beloofd wordt in Gods woord. In 2 Koningen 6, waarin het gaat over de belegering van Dotan, zegt Elisa: ‘Vrees niet’. De Heer laat hen zien hoe groot ons leger is. Men zegt dat ‘vrees niet’ 365 keer in de Bijbel zou voorkomen. Voor iedere dag ‘vrees niet’. Iedere dag mogen we bidden om kracht en sterkte. Bemoedigende woorden kregen wij mee.

Elise Mannah en haar pianist namen ons mee in een muzikaal intermezzo. Het leek of Elise tegen de zaal sprak en dat de woorden schijnbaar moeiteloos overgingen in een prachtig lied.

De toespraak van Dr. Francien Croon ging over waar artsen de kracht vandaan halen om veel moeilijke en slechtnieuws gesprekken te moeten voeren.

Na de lunch waren er een drietal workshops. Zelf heb ik meegedaan aan de workshop Kracht in kanker & bezinning o.l.v. Dorien Koetsier. De groep werd in vieren verdeeld. Mensen die kanker hebben, mensen die kanker hadden, mensen die de partner of vriend(in) zijn van iemand met kanker en mensen die iemand hebben verloren aan kanker. Ik vond het prettig om even ‘onder elkaar’ ervaringen, moeiten en gedachten uit te spreken. Twee uitspraken zijn mij in het bijzonder bijgebleven: ‘Je kunt je om te worstelen (met ziekte en moeite) geen betere partner wensen dan God’ en wat mij ook raakte, was dat een mevrouw zei: ‘Hij weet ervan’. Troostend.

Na de prachtige zegenbede ‘Ga met God en Hij zal met je zijn’, die we met elkaar zongen, speelden Trudi Bos en de andere muzikanten nog even door. Ook het voor mij persoonlijk bemoedigende Duitse lied ‘Meine zeit steht in Deine Handen’.

Wat een mooie dag!

Lenneke de Mooij

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *