Initiatief
We laten kanker niet het laatste woord hebben
In onze postchristelijke samenleving leven steeds meer mensen met (de gevolgen van) kanker. Daarbij gaat terecht veel aandacht en geld uit naar onderzoek naar de oorzaken van kanker en het ontwikkelen van effectieve behandelingen. Voor de levensvragen die tijdens en na de behandeling op mensen afkomen, is weinig tot geen aandacht. Wie luistert er naar hun verhaal, hun (geloofs)vragen?
Initiatiefnemer
Tegen deze vraag liep ds. Arie van der Veer aan. Daarom besloot hij samen met Rita Renema de stichting Als kanker je raakt op te richten. Hij is christen en heeft in zijn eigen leven met kanker te maken. Arie ervaart iedere dag nog de gevolgen van kanker. In januari 2011 de stichting Als kanker je raakt officieel opgericht.
Ds. Arie van der Veer
Ik ben Arie, vader van vier kinderen en opa van zestien kleinkinderen. Ik ben predikant, ex-voorzitter van de Evangelische Omroep en al jaren televisiepresentator.
Mijn moeder was haar hele leven angstig voor kanker, het woord kanker mochten we dan ook van vader niet noemen thuis. Maar daar kwam verandering in toen hij maagkanker kreeg. Er volgde een heftige, maar leerzame tijd.
In 2008, na het overlijden van mijn moeder, werd bij mij prostaatkanker ontdekt. Men koos in mijn situatie voor langdurige bestraling en behandeling met hormonen. Ik heb ontdekt dat er veel mannen zijn, die met deze ziekte te maken hebben. Een ziekte met grote gevolgen onder meer in de relatie van man en vrouw. Ik noem het de broer van borstkanker.
In 2011 kreeg ik opnieuw te maken met kanker, darmkanker. Deze keer koos men wel voor een operatie. Naast kanker heb ik ook al lange tijd te maken met hartfalen. Deze twee hebben een stempel op mijn leven gezet.
De situatie zoals ik van vroeger thuis ken, komt helaas nog steeds voor. En ik wil graag samen met jou bespreken hoe je toch verder kunt.
We laten kanker niet het laatste woord hebben.