Comité van Aanbeveling
Zij dragen de stichting een warm hart toe
Per 1 maart 2021 heeft stichting Als kanker je raakt een Comité van Aanbeveling gevormd, waarvan de leden hun naam aan de stichting willen verbinden, de doelstellingen een warm hart toedragen én de activiteiten van de stichting ondersteunen.
Het Comité van Aanbeveling bestaat onder andere uit medici, predikanten, bestuurders en politici. Zij onderschrijven de doelstelling van Als kanker je raakt om mensen, die door kanker worden geraakt (en hun omgeving), te ondersteunen in de chaos van het ziek-zijn; met name daar waar zij worstelen met zingeving, geloof en vragen over leven en dood.
Ds. Marco Batenburg | Predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Directeur IZB (Vereniging voor zending in Nederland)
Vanuit de familiekring en ook vanuit het pastoraat weet ik hoeveel impact de diagnose kanker heeft. Opeens staat alles op zijn kop. De stichting Als kanker je raakt kan voor mensen die weten van de ontreddering en de vragen die deze ziekte met zich meebrengt van grote betekenis zijn. Het is kostbaar om ergens je vragen te kunnen delen en op te trekken met anderen die vergelijkbare ervaringen hebben.
Dr. Fransien de Boer | Internist-Hematoloog Ikazia
Met overtuiging en plezier steun ik stichting Als kanker je raakt. De impact van kanker is veelomvattend; lichaam, geest, relaties, hobbies, werk, familie, vrienden worden beïnvloed. Dingen die vanzelfsprekend leken, blijken veranderd of niet meer mogelijk. De wereld draait “gewoon” door. Als artsen proberen we met ons team zoveel mogelijk aspecten aandacht te geven naast ons handelen met behulp van (toegenomen) medisch-technische mogelijkheden. Zo zijn er de AYA (jong volwassene) en palliatieve poli’s. Complementaire zorg, met projecten zoals smaaksturing, look good feel better, geeft voldoening voor team en patiënten. Er speelt echter meer, veel meer! En dan niet alleen voor de patiënt zelf , maar ook voor de naaste omgeving. De stichting ondervangt veel van wat er gebeurt als kanker je raakt. Dit heb ik mogen ervaren toen ik als spreker en auteur mocht optreden. Wat een verbondenheid, kracht en ontroerende verhalen. Ik voelde me vrij om als dokter mijn persoonlijke ervaringen te delen net zoals mijn collegae in het prachtige boek, welke in 2015 is verschenen. Ik vind het een eer om bij het Comité van Aanbeveling te mogen aansluiten.
Mirjam Bouwman | Presentator EO
Als kanker je raakt, kan herkenning en meeleven een grote troost zijn! Dat zie ik ook terug in de vele gesprekken die ik mag voeren in mijn werk. Deze stichting is van betekenis in vele mensenlevens!
Kees Goedhart | Specialist Ouderengeneeskunde en kaderarts Palliatieve zorg. 1e geneeskundige/medisch adviseur Raad van bestuur Lelie zorggroep, Rotterdam. Arts-consulent Consultatief Palliatief Team Rotterdam en omstreken.
Mijn motivatie komt voort uit mijn passie en brede inzet voor de ontwikkeling van de palliatieve zorg over de laatste 25 jaar. Gelukkig mogen vele mensen met kanker definitief genezen. Maar de realiteit is inmiddels ook, dat kanker van een acute ziekte, met bijna voorspelbaar beloop, geworden is tot een chronische ziekte vanwege allerlei behandelopties die vele jaren aan het leven toevoegen; genezing uiteindelijk vaak niet volledig is , en de ziektelast er altijd in wisselende mate is. Oog voor de psychosociale begeleiding zowel in de acute behandel fase, als in de chronische fase, waarbij in het dagelijks leven de kanker altijd aanwezig is, of steeds weer opduikt, is essentieel. De inhoud van die begeleiding kent vele, in de palliatieve zorg gebruikelijke en essentiële elementen, los van de levensverwachting van de betreffende persoon met kanker. Vroegtijdig aanbod van palliatieve begeleiding in een (chronisch ) ziekte proces heeft een bewezen effect op de kwaliteit van leven van mensen met kanker, in welke fase dan ook. De stichting zet zich via allerlei werkvormen hier al vele jaren voor in. En dat verdient alle steun!
Erwin Hout | Marketing directeur en oud-voorzitter van het bestuur van Als kanker je raakt
Opgroeiend in voorspoed brak ik in 1993 mijn nek en raakte volledig verlamd. Ik was 19. Toen ik naar de bodem van mijn bestaan zonk, was God dáár. Hij ving mij op, bemoedigde mij met de woorden uit Psalm 23: ik ben je Herder, ook (zelfs!) al ga je door inktzwarte dalen. In de dragende kracht van die belofte kon ik verder. Tot op de dag van vandaag.
Het is mijn verlangen om te delen van de zegen en kracht die ik iedere dag ervaar in Gods liefdevolle ontferming en troostende nabijheid. Daarom ben ik betrokken bij Als kanker je raakt; van 2010-2019 als PR coördinator en van 2019-2021 als voorzitter a.i. Ik heb het vaak als een voorrecht ervaren om in deze twee verschillende rollen samen met veel gedreven vrijwilligers mijn bescheiden steentje bij te dragen.
Vaak heb ik gehoord, gezien en gelezen hoeveel het prachtige werk van de stichting betekent voor zó veel mensen in vaak heel moeilijke en verdrietige omstandigheden. Dat motiveert mij om me voor Als kanker je raakt in te blijven zetten. Nu als lid van het Comité van Aanbeveling. Daarbij is het mijn gebed dat wij velen zullen bereiken en bemoedigen met Jezus’ liefde en de hoop die Hij brengt in alle omstandigheden van het leven.
Jos Leijenhorst | Directeur De christelijke zorgverzekeraar
Op jonge leeftijd ben ik met overlijden geconfronteerd. Ik heb ervaren hoe verdriet, pijn en onzekerheid hand in hand kunnen gaan met liefde en verbondenheid. Situaties waarin we zo dicht bij de kern van het leven komen. Vaak zit die betekenis in het samen dragen van wat het leven zo ingewikkeld kan maken. Dat is precies wat mij zo aanspreekt in het werk van de stichting Als kanker je raakt.
Paul Lieverse | (waarnemend) Arts palliatieve zorg, daarnaast bestuursadviseur van CMF Nederland
Tot mijn pensionering in 2018 werkte ik 30 jaar als anesthesist en pijnarts in de Rotterdamse Daniel den Hoed Kliniek, ziekenhuis voor patiënten met kanker. Mijn motivatie om mijn medische deskundigheid te verbreden met hulp bieden op andere dimensies werd vooral gevormd doordat ik op studentenleeftijd christen was geworden. Geest, ziel en lichaam verdienen elk aandacht, en waar nodig zorg en ondersteuning. Door de coronacrisis werd ik weer actief als arts palliatieve zorg.
Gert-Jan Segers | Strategisch adviseur bij NGO’s en bedrijven, Oud-fractievoorzitter ChristenUnie
Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink | Directeur bij Valente, branchevereniging voor participatie, begeleiding en veilige opvang
Een aantal jaren geleden heb ik voor het eerst kennisgemaakt met Als kanker je raakt. Over het algemeen gaat de aandacht rondom kanker uit naar ziekte en behandeling. Jarenlang is gesproken over het (oneerlijke) gevecht tegen kanker; alsof er winnaars en verliezers zijn. Als kanker je raakt heeft aandacht voor wat het betekent om kanker te hebben, ziek te zijn, te genezen of te sterven en de nabestaanden die achter blijven. Welke impact heeft dat op je leven en wat betekent het voor je geloof? Als kanker je raakt heeft aandacht voor betekenis. Dat is geweldig belangrijk. In 2020 is mijn vader overleden aan de gevolgen van kanker. Van dichtbij het ziekteproces meegemaakt. Dat was intens en met veel betekenisvolle momenten. Nu is het leven met gemis. Geraakt door kanker, maar niet ontroostbaar. We hebben een schuilplaats bij God en bij elkaar.
Jan van den Bosch l CEO van High Flight International, bestuursvoorzitter Mercy Ships en tv-presentator Hour of Power
Ik heb vrienden, familie en kennissen aan kanker verloren. Kanker treft niet alleen je lichaam, maar ook je ziel en geest. Het is een strijd die je dwingt om elke dag te vechten, zelfs als je doodop bent. Ik heb ook gezien dat te midden van de pijn en angst voor velen een rotsvast geloof een baken van hoop is. Moed en veerkracht, hoop en liefde, dat is wat de stichting Als kanker je raakt wil doorgeven en uitstralen en daarmee zovelen kan bijstaan en troosten. Kanker leert je de waarde van elk moment, herinnert je eraan dat zelfs in de donkerste tijden er Licht is. Het is een reis vol tranen, maar ook kan verdriet in vreugde veranderen in de strijd om het leven.
Jaap-Willem Platschorre | Manager Financiën en ICT bij Mercy Ships Holland
Toen ik in 2016 op 35-jarige leeftijd hoorde dat ik een hersentumor had, stortte de wereld voor mij en ons gezin in. God en Zijn Woord bleken het houvast in die moeilijke tijd. En nog steeds! Gelukkig gaat het nu goed met me en geven de periodieke controles een ‘stabiel beeld’.
In Nederland zijn wij gezegend met zeer goede medische zorg. Dat dit niet vanzelfsprekend is, weet ik vanuit mijn werk bij Mercy Ships Nederland.
In tijden van ziekte en rouw is het naast goede medische zorg en professionele begeleiding ook belangrijk mensen om je heen te hebben die je proberen te begrijpen en je tot steun zijn. Daarom weet ik dat het werk van Stichting Als kanker je raakt zo belangrijk is! Van 2019 tot 2023 heb ik mogen bijdragen aan het werk van de stichting als penningmeester in het bestuur. Ik wil het werk van de stichting graag blijven aanbevelen en steunen, want de stichting met haar vrijwilligers heeft nog steeds mijn hart.