Wat ga jij doen deze zomer?

‘Ga je nog wat leuks doen, ga je nog ergens naar toe in de vakantie?’ Deze opmerking heb ik de afgelopen jaren nog weleens gekregen, goed bedoeld natuurlijk, maar zo komt het niet altijd over. We gaan de zomer tegemoet, de vakantie komt eraan, veel mensen verheugen zich erop, hebben een reis dichtbij of ver weg geboekt. Maar er zijn ook mensen die de reis moesten annuleren en helemaal niet op vakantie kunnen omdat ze in een traject rondom kanker zijn beland. Anderen hebben net een zwaar verlies geleden en dan sta je niet stil bij een (leuke) vakantie. Je moet alle zeilen bijzetten om te overleven. En als je alle behandelingen en operaties hebt doorstaan, is het ook niet vanzelfsprekend en ben je vaak nog niet in staat om te ontspannen, moet je bijkomen van alles wat je in de afgelopen tijd (soms jaren) hebt meegemaakt.

 

Hoe ga je dan om met je familie, vrienden en bekenden die wel weggaan en dat misschien wel moeilijk vinden om tegen jou/jullie te zeggen? Hoe houd je dan hoop en vertrouwen in en na zo’n moeilijke tijd? Kan en wil je dit dan vinden bij God? Durf en kan je de hoop en het vertrouwen nog uitspreken en om kracht vragen aan God? Kunnen woorden uit de Bijbel je daar dan nog bij helpen?

Zoals geschreven staat in Psalm 84 vers 4: ‘Zelfs de mus vindt een huis en de zwaluw een nest waarin ze haar jongen neerlegt, bij Uw altaren, Heer van de hemelse machten, mijn Koning en mijn God’.

Een warm nest waarin je wordt neergelegd, is dat niet wat je nodig hebt in moeilijke tijden? Een nest waaruit je kracht kunt putten om door te gaan, maar ook, om de ander hun vakantie te gunnen. Zelf zei ik vaak: ‘Ga lekker weg en geniet ervan, stuur af en toe een foto zodat we kunnen zien waar jullie zijn en jullie het fijn hebben met elkaar.’

En daarom kan deze psalm zo troostend zijn, de mus heeft de allerbeste plaats gekregen. De zwaluw ook, maar voor de zwaluw uit: de mus. Zij mogen in deze psalm het voorbeeld zijn van wat er gebeurt wanneer iemand naar God toe gaat. Je komt thuis! Echt thuis. Zoals zelfs het kleinste musje wel een klein nestje kan vinden en een zwaluw wel een plekje opzoekt ergens onder een dakgoot, zó vindt de pelgrim op weg naar Jeruzalem uiteindelijk een woonplaats in het heiligdom. Bij God kun je thuiskomen!

 

Soms denk je weleens: ben ik wel goed genoeg voor God? Je kunt jezelf dan net zo’n nietig musje voelen en denken: ‘Ziet Hij wel in wat voor moeilijkheden ik me nu bevind?’ Hoe groot of klein je zorgen, ziekte of andere problemen ook zijn, God vindt jou de moeite waard, bij Hem mag je schuilen, jij bent als mens heel kostbaar in Gods ogen, bij Hem kun je de kracht vinden die je nodig hebt en, net zoals dat musje en die zwaluw, je neerleggen in Zijn liefdevolle Vader armen.

 

Joke Pennewaard

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *