Terugblik ontmoetingsdag ‘Als kanker je raakt’ in Ermelo d.d. 22 april 2023

Zaterdag 22 april jl. ging ik op weg naar de Ontmoetingsdag met een dubbel gevoel. Wat gaat het worden vandaag? Een fijne dag met erkenning en herkenning? Of kom ik terug met een bezwaard gevoel omdat ik de lasten van de andere bezoekers ook ga dragen? Die zorg had ik mezelf niet hoeven maken… Heel verrassend was de start met humor. Niet zomaar een grapje, maar humor als kracht, die je helpt te overleven in moeilijke situaties.

 

In de ochtend konden we achter de tafel kruipen en twee lezingen aanhoren. Terwijl ik luisterde naar de boeiende dingen die verteld werden, bleven er een aantal dingen haken in mijn gedachten. Die heb ik gauw even opgeschreven om ze niet te vergeten.

Tussendoor was er ruimte voor ‘koffie met ontmoeting’. Ik kreeg meteen al een gesprekje met iemand van de organisatie en ik dacht: ‘Wat heerlijk dat ik mag ratelen…want ik wil vertellen, ook al heb ik het al meerdere keren verteld…Ik wil het steeds opnieuw vertellen en soms net even anders dan een andere keer’.

 

Vertellen mocht ook ’s middags tijdens de twee workshops. Er was er één voor mensen die kanker hebben en één voor nabestaanden waar ik bij hoor. Heel besloten en veilig was het, in een klein groepje. Vertellen over jezelf en luisteren naar elkaar. Iemand van de organisatie had de leiding, heel fijn. Ik hoefde niet zelf te reageren op wat anderen vertelden. Alleen als er iets in mijn gedachten kwam om te zeggen deed ik dat.

 

Wat me heel erg geraakt heeft, was dat we een gratis lunch kregen. Mij werd verteld dat er vorig jaar een actie is geweest van Groot Nieuws Radio en dat er een gift is gegeven om dit soort dagen te organiseren. Ik heb het ervaren als een troostmaaltijd…mensen die ik helemaal niet ken, zorgen deze dag dat ik te eten heb.

Tegen degene die overweegt naar een dag als deze te gaan zou ik willen zeggen: ‘doen!’

 

Frieda Weller

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *