Voor je gelezen: ‘Emotioneel gezond bij ziekte’

emotioneelgezondbijziekte

‘Emotioneel gezond bij ziekte’. Een praktisch houvast voor zieken en hun naasten. Door Dr. Frances Goodhart & Lucy Atkins, Manteau, 2013.

Het gebeurt me regelmatig: zomaar een artikel in een tijdschrift, nieuws over kankeronderzoek op tv, een berichtje over een lotgenoot dat er uitzaaingen zijn… en als ex-kankerpatiënt word ik daardoor zomaar weer bepaald bij mijn eigen ziekteperiode en de gevolgen daarvan. Allerlei emoties komen naar boven. Kankerspoken doemen op. Soms is er niet eens een directe aanleiding voor nodig. Mijn gedachten en emoties kunnen ook zomaar aan de haal gaan en al wil ik dat niet, het gebeurt toch. Lotgenoten herkennen dit. Je wilt blij zijn en genieten dat je leeft en toch…

Een goed boek om te lezen is: ‘Emotioneel gezond bij ziekte’. Je belandt door je ziekte in een achtbaan van emoties; dit boek helpt je echt. Praktisch, duidelijk, tips voor patiënt en omgeving op allerlei gebieden: stress, zorgen, depressie, seksualiteit, onzekerheid, slapeloosheid, vermoeidheid, ontspanning e.d.

Het is goed om te lezen tijdens en na de behandelingen. Geschreven door Dr. Frances Goodhart & Lucy Atkins. Zij zijn respectievelijk klinisch psycholoog en gezondheidsjournalist en hebben veel ervaring met mensen met kanker en hun naasten. Juist ook over de tijd na de behandelingen geven ze veel informatie en tips. Leven na de storm die kanker heet, kan moeilijk zijn. Hoe kun je de draad van je leven weer oppakken, leven met de gevolgen van de behandelingen? Hoe kan je omgaan met allerlei emoties en gedachten?

Frances Goodhart schrijft op pag. 13: ‘Ik kon geen enkel boek bedenken waarin werd uitgelegd waarom het succesvol beëindigen van een kankerbehandeling tot allerlei ingewikkelde en moeilijke emoties kon leiden. Er was geen enkel professioneel, praktisch en probleemoplossend handboek dat ik kon aanraden. Op een dag sprak ik Lucy Atkins (…) Het begon ons te dagen: als er geen goed boek voor ex-kankerpatiënten bestaat, moeten we het zelf maar schrijven.’

Dit boek is het resultaat! Ze willen je helpen bij de emoties die je doormaakt na het overleven van kanker. Ze laten eenvoudige, praktische manieren zien om om te gaan met zorgen, vermoeidheid, boosheid, depressie, angst e.d. Door deze emoties kom je soms niet vooruit en kost het moeite te wennen aan het leven na ziekte. Leren omgaan betekent niet dat ze zullen verdwijnen, maar wel dat je jezelf beter begrijpt. Er worden concrete strategieën gegeven (gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek), tips en ideeën om met de situatie om te gaan. Het is geen christelijk boek, maar de informatie is bijzonder nuttig.

Ik gebruik hun tips zelf als counselor, maar vooral ook voor mezelf. Gelukkig kan ik zeggen dat ik vaak weer van het leven kan genieten, maar soms gaat het toch even niet. Dan is dit boek fijn om even weer te pakken. Vooral de ontspanningsmanieren, adviezen voor het omgaan met de vermoeidheid, de onvermijdelijke angsten en andere diverse emoties in mijn leven na kanker, helpen mij echt. Ook voor de familie, vrienden en verzorgers is het zinvol; elk hoofdstuk sluit af met speciale tips voor hen.

Wijnanda Heslinga – beeldend counselor en kunstenaar – www.schildertaal.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *