Boekentip: ‘Van missen krijg je het koud’

Boekentip van Henk-Jan Leppink

Sinds het overlijden van mijn vrouw Ineke, in augustus 2020, leef ik zoals dat wordt genoemd in rouw. Een nogal breed begrip want er valt zo enorm veel onder te scharen. Voor mij een periode met nogal verschillende emoties en fasen die ook nog eens rommelig door elkaar heen kunnen lopen. Opluchting, eenzaamheid, moe, slordig, verdrietig, opnieuw plek vinden in het leven, richtingloosheid, nieuw evenwicht vinden met de mensen om mij heen maar ook tijden dat het eigenlijk best wel goed gaat.

Ik heb een hele stapel literatuur liggen die gaan over rouw, verlies en dealen met de nieuwe werkelijkheid. Omdat mijn concentratie de afgelopen maanden nóg minder is dan wat die normaal al is begin ik in veel boeken en lees er zelden een uit. Het laatste boek in deze reeks heb ik wel helemaal gelezen (eerlijk is eerlijk: omdat mij gevraagd is om er hier wat over te schrijven. Een goede stok achter de deur). Het gaat om “Van missen krijg je het koud” met ondertitel “en wat rouw nog meer met je lijf doet”. Het is geschreven door Sandra Jongeneelen en Wouter van der Toorn.

De titel suggereert al goed waar dit boek over gaat. Zoals Wouter en Sandra zelf schrijven: dit boek gaat vooral over het weer in contact komen met je lichaam, je gevoelens en je herinneringen. En daarmee wordt er een poging gedaan om vanuit een breder perspectief naar rouw te kijken.

Het boek leest erg prettig. De taal is helder, puntig en concreet. Er worden mooie citaten gegeven van ervaringsdeskundigen en ieder hoofdstuk sluit af met een aantal vragen waar je als je wilt op kunt kauwen. Het boek is ook nog eens niet al te dik. Dat vind ik dan weer fijn. Er worden veel praktische tips gegeven wat je zou kunnen doen en welke deskundigen er zijn die je mogelijk verder zouden kunnen helpen. Hoewel de focus van het boek ligt op “rouw en lijf” komen eigenlijk alle aspecten van rouw helder aan bod. Het trechtert echter wel degelijk naar lijf, gevoelens en emoties. Het boek haalt je uit je hoofd en helpt je om de aandacht te verleggen naar je lijf.

Één citaat vond ik in het bijzonder de moeite waard om te vermelden:

“Je lichaam huilt mee met het verdriet. Je lijf mist het lijf van de ander en het mist ook de aanraking. Door het ervaren van je lichaam kun je dichter bij je innerlijke verdriet komen en bij de strijd omdat je iemand mist, omdat iemand van wie je houdt er niet meer is. Tegelijk rouw je om jezelf, om dat stukje van jezelf dat je verloren bent. Je hebt verdriet om wat jij persoonlijk allemaal verliest, naast het verlies van je dierbare. Soms ben je hier niet direct van bewust, maar je lijf voelt dit wel. Je voelt niet meer zoals je was. Alles voelt minder vertrouwd.”

Dit citaat vat voor mij kernachtig de essentie van dit boek samen. Meer dan de moeite van het lezen waard.

Henk-Jan Leppink

Uitgeverij Adieu Media ISBN 9789492688033  € 17,99

3 antwoorden
  1. Louise van der Vlist
    Louise van der Vlist zegt:

    Ik ben benieuwd of dit boek ook ‘past’ bij het verlies van je kind, pas dan is het (voor mij en andere ouders) interessant. Graag uw reactie…

    Beantwoorden
    • Wouter van der Toorn
      Wouter van der Toorn zegt:

      Dag Louise,

      Dit boek is zeker ook bijzonder passend voor ouders die een kind zijn verloren. Dit boek vertelt veel over rouw in zijn algemeenheid, maar heel veel specifiek ook hoe een ernstig verlies zijn impact heeft op je hele wezen. Je lijf rouwt immers altijd mee. Alleen wordt dat vaak vergeten.

      Wij hebben dit boek geschreven voor iedereen die een verlies heeft doorgemaakt. In de wens dat er ruimte komt voor alles wat je voelt. Zodat we met meer zachtheid en begrip met elkaar en juist ook met onszelf kunnen omgaan.

      Met vriendelijke groet,
      Wouter van der Toorn

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *