Boekentip: ‘Het licht dat jij zult geven’

Auteur: Monique van den Dongen

Het boek gaat over de periode waarin Alcira, de dochter van Monique, botkanker heeft van haar 12e tot en met haar overlijden op 16-jarige leeftijd. Het boek geeft een indringend beeld van het proces waar een gezin doorheen gaat als een kind kanker krijgt. Een moeilijke weg van behandelingen en de amputatie van haar been. Alcira krijgt veel te incasseren, maar ze is moedig en houdt zich hardnekkig vast aan het leven. Ook als de kanker na anderhalf jaar voor de tweede keer toeslaat – zonder zicht op genezing – zoekt Alcira naar manieren om te leven.  

Ze start de Facebookpagina ‘Alcira Lisa’, die wereldwijd wordt gelezen. Ze blijkt anderen te inspireren met moed en hoop, wordt model en krijgt zelfs verkering met een lieve vriend die naast haar staat. Bijna vier jaar na haar eerste diagnose overlijdt Alcira op zestienjarige leeftijd. Dit boek is een eerbetoon aan Alcira, een moedige tiener die een licht van hoop en moed was voor anderen. De schrijfster hield tijdens het jarenlange ziekteproces van haar dochter een dagboek bij. Een eerlijk en kwetsbaar boek. Een achtbaan van emoties bij Alcira zelf, bij haar ouders, de zorgverleners. ‘Jou te moeten verliezen verscheurt ons van binnen en we worden overmand door gevoelens van wanhoop en pijn’.   

Alcira’s levensmotto was: ‘When there’s Hope, there’s Life’, een citaat uit haar favoriete film ‘A fault in our stars’, die gaat over een jongen en een meisje die verliefd op elkaar worden en beiden ongeneeslijk ziek zijn. 

Monique van den Dongen (1969) is getrouwd met Marco. Ze adopteerden twee biologische zusjes uit Colombia. Wij hopen dat dit indrukwekkende boek herkenning biedt voor ouders en kinderen die te maken krijgen met kanker. 

Uitgeverij: Triple boeken €20,95 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *