Zijn Naam is de enige onder de hemel die de mens redding biedt (Handelingen 4:12)

William Shakespeare stelde in het stuk Romeo en Julia de vraag: ‘What’s in a name?’ Als mensen geven we iets een naam en begrijpen we wie of wat we bedoelen. Tenminste dat hopen we. Toch kunnen namen en begrippen leeg zijn of hard en vernietigend. Zo voelde het ook toen bij ons het woord kanker viel. Geen leeg begrip, maar hakend aan verlies van mijn beide ouders die na de diagnose kanker binnen zes weken overleden. En toen 26 jaar later in ons gezin.

Na een jaar vage klachten vond de specialist een tumor van 10 centimeter bij de alvleesklier. Veel wist ik niet, maar wel dat dit fout was en ik vreesde voor haar leven. Het werden geen weken of maanden en zelfs geen paar jaar. Na talloze uitzaaiingen in het buikvlies, behandelingen met lutetium en vier grote operaties gaat het gevecht nog steeds door. We leven met kanker. Soms voelt het alsof we kanker zijn. Dat het onze naam is. Ons bestaan. En dat voelt zinloos.

Kort na het Pinksterfeest noemt Petrus de naam Jezus. Doctoren in de theologie buigen zich over de kwestie en zien het als een ziekte die zich in Jeruzalem verspreidt. Het oordeel van de doctoren is duidelijk: uitsnijden dit gezwel. Stop met het spreken over Jezus en doe niet langer wat Hij zegt. Het antwoord van Petrus is kort en krachtig: ‘Jezus is de enige Naam onder de hemel die redding biedt.’ Daarover kun je niet zwijgen. Wat de ander ook zegt. Welke diagnose je ook hoort, Jezus’ Naam is meer. Zijn Naam betekent de Heer redt!

Jezus’ Naam heeft betekenis en geeft betekenis. Hij is meer dan aanwijzen van zonde, ziekte, dood. Hij ondergaat dat alles en verliest alles. Juist langs die weg overwint Hij alles. Hij deelt in ons lijden en wil ons laten delen in Zijn overwinning. Daarover mag je niet zwijgen. Dankjewel Petrus dat je blijft spreken, ook in onze strijd, pijn en verwarring. Als de ziekte hard schreeuwt in je leven, fluister dan de Naam van Jezus. Ik geloof en merk dat Zijn vrede, genade en kracht op het juiste moment binnenstromen. De Heilige Geest kan, wil en zal het doen als je dé Naam uitspreekt. En weet je wat mij zo troost? Waar jij en ik de Naam noemen, noemt God de Vader jouw en mijn naam. Hij bevestigt je bestaan, spreekt je aan, noemt je bij je diepste naam. En dat geeft mij rust en zekerheid die niets en niemand kan afnemen. Zelfs geen ziekte en geen dood.

Spreek, fluister, spel die Naam … J E Z U S… De enige naam onder de hemel die echt redding biedt. What’s in a name? Voor mij alles, als het gaat over Jezus.

Met jou verbonden in lijden en in Jezus,

Ds. Jouke Telgenhof – Leeuwarden

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *