Vrijwilliger Nynke aan het woord

Ik ben Nynke Rasser-Jobse, 28 jaar oud en woon in Leiden. Ik ben werkzaam als psycholoog in de specialistische GGZ met als doelgroep kinderen en jeugd. Ik ben met kanker in aanraking gekomen toen mijn moeder ziek werd met borstkanker en waar zij, iets meer dan twee jaar geleden, aan is overleden. De ziekte kanker en het verlies van mijn moeder heeft een dagelijkse impact op vele verschillende onderdelen van mijn leven. Het is iets dat ik altijd met mij meedraag, terwijl de wereld om mij heen door lijkt te gaan.  

Ik ben toentertijd met de stichting Als kanker je raakt in aanraking gekomen door een vriend van mij. Eerst twijfelde ik of ik zou deelnemen aan de onlineavonden en het weekend op Ameland. Het is toch best spannend om met het onderwerp kanker bezig te zijn. Als kanker je raakt is een plek voor mij geworden waar ik zonder veel extra uitleg mijn verhaal kwijt kan. Het meemaken van de ziekte en het verlies van mijn moeder is een erg persoonlijke ervaring, wat het soms lastig maakt om dit te delen met mensen. Zelf omschreef ik het soms alsof ik mij een donderwolkje voelde bij andere mensen; ik met mijn rouw. Dit zorgde er bij mij voor dat ik vaak mijn gevoelens voor mijzelf hield. Bij Als kanker je raakt kun je met mensen in gesprek die gelijke dingen hebben meegemaakt. Voor mij zorgde dit voor een plek waar ik juist even dat donderwolkje mocht zijn en bezig mocht zijn met het verlies van mijn moeder.  

Op het Young weekend in Ameland heb ik op een heel fijne, soms luchtige en soms diepgaande manier met anderen kunnen spreken over kanker en de manieren waarop het mij en anderen heeft geraakt. Tijdens het weekend voelde ik veel ruimte om te doen wat bij mij past: zo was er ruimte voor plezier, gesprek, uitwaaien, geloofsvragen, spelletjes, tranen, rust en nog veel meer. Ik had het niet willen missen. Zelf zou ik anderen aanraden om naar Ameland te gaan om een weekend ruimte te hebben voor hoe kanker jou raakt en dat op jouw manier in te kunnen vullen. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *