Voor je gelezen: Wat ik je nog zeggen wilde. Omgaan met mensen met kanker door Christiane Berkvens-Stevelinck
Omgaan met mensen met kanker is voor veel mensen moeilijk. Wat moet je zeggen? Wat moet je doen? Wat moet je vooral niet zeggen, wat moet je zeker nooit doen? Is het mogelijk algemene richtlijnen en praktische tips te geven die kunnen helpen wanneer je geconfronteerd wordt met kanker in je naaste omgeving? Elke situatie is tenslotte anders, elke persoon is uniek. Toch blijkt het mogelijk uit de verhalen van zieken, partners, vrienden, artsen en verpleegkundigen bepaalde richtlijnen te beschrijven.
Kanker verloopt in verschillende stadia. Bij elk stadium spelen andere karakteristieken een rol. Standaardreacties kunnen funest zijn. Naast algemene overwegingen geeft dit boek per stadium punten van aandacht die kunnen helpen bij de omgang met mensen met kanker.
Het boek ontstond na een uitzending van Het Vermoeden (IKON, 2006), waarin Annemiek Schrijver de auteur interviewde over het verlies van twee echtgenoten aan kanker. Zelf bleek de auteur ook kanker te hebben. Na de openhartige televisie uitzending kreeg de auteur talloze reacties en raakte haar mailbox vol. Dankzij deze reacties kwam het boek tot stand. Een boek van ervaringsdeskundigen, dus meervoud. En daardoor des te pregnant.
Doel van het boek is te laten zien hoe verschillend de omgang met mensen met kanker kan zijn. Uitdrukkelijk spreekt de auteur over mensen met kanker en niet over kankerpatiënten. ‘Want’, zegt ze: ‘patiënt ben je in het ziekenhuis of in het contact met artsen en andere mensen uit de medische sfeer. Maar thuis, in je dagelijkse levenssfeer, ben je en blijf je wat je altijd bent geweest: een gewoon mens. Iemand die kanker heeft.’
Christiane Berkvens-Stevelinck (1946) is emeritus hoogleraar Europese cultuur en Remonstrants predikante. Daarnaast heeft ze een praktijk in interbeschouwelijke pastorale en rituele begeleiding (moederoverste.nl). Over dit boek schreef neuroloog-psychiater M.A.M. Bomhof; ‘Sterk aangeraden aan diegenen met mensen met kanker in hun omgeving’.
Uitgegeven door Uitgeverij Meinema in 2008.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!