Terugblik themadag ‘Rouw in mijn hart’ op 4 februari 2023

Op zaterdag 4 februari, Wereldkankerdag, vond de themadag ‘Rouw in mijn hart’ plaats in de Zuiderkerk in Drachten. Deze dag was de eerste activiteit die (mede-)georganiseerd werd door het Regioteam Noord AKJR.

 

Na een kort welkom door regioteamlid Attie den Boer werd de leiding van deze dag overgedragen aan Bouwina de Haan, psychosociaal therapeut in haar praktijk ‘Langszij, coaching en therapie’ in Barneveld. Deze dag stond in het teken van (h)erkenning, bemoediging en inzicht in het rouwproces. Er waren zeven deelnemers aanwezig, ieder met een eigen verhaal en rouwproces.

 

Na de koffie met een echte Friese oranjekoek startte het programma. Allereerst was er een kennismakingsronde: de deelnemers werd gevraagd zichzelf kort voor te stellen met behulp van de vingers van de hand:

de duim                          –           waar ben je goed in?

de wijsvinger                 –           waar richt jij je aandacht op?

de middelvinger           –           waar heb je een hekel aan, wat irriteert jou?

de ringvinger                –           waar ben je trouw aan?

de pink                           –           waarin ben je klein, waar kun je in groeien?

 

Iedereen had het van tevoren wel spannend gevonden om te komen, maar er ontstond al snel een vertrouwde en veilige sfeer.

Bouwina hield een korte inleiding over ‘Rouw in mijn hart’. Daarna gingen we met z’n allen in een halve cirkel rond een tafel staan, waarop een symbolische schikking was gemaakt. Ieder kon een steen uitzoeken, deze op de tafel leggen en erbij vertellen waarom je juist déze steen op dié bepaalde plek op tafel neerlegde.

Na nog een korte Bijbellezing en gebed kon iedereen genieten van een voortreffelijke lunch, waarbij spontaan veel gesprekken ontstonden, soms met een lach, soms met een traan.

Na de lunch volgde het creatieve gedeelte. Alle zeven aanwezigen mochten zich uitleven in het maken van een moodboard met als thema: ‘Wat is voor jou hoopvol in het leven met rouw?‘ Er ontstonden verrassende creaties en onder het genot van koffie of thee werd uitgelegd waarom men juist op die manier het moodboard had gemaakt.

Tijdens de evaluatie kon iedereen terugkijken op een positieve, waardevolle dag, misschien wel voor herhaling vatbaar met een vervolgonderwerp. Rond 15.00 uur ging iedereen huiswaarts.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *