Terugblik Ontmoetingsdag YOUNG

….Ik heb ‘m! Soms is het lastig om in woorden te vertellen wat een gebeurtenis met je doet. Ik zat net mijmerend achter de laptop…. Mijn gedachten vlogen terug naar 4 februari, ontmoetingsdag van Young. Mijn ogen gingen ineens naar de grote vellen papier die bij ons op de speelgoedkast liggen. Pfjoeee, dacht ik, die moet ik nog ophangen. Maar wil ik het wel echt? En wáár ga ze een plek geven? Eigenlijk is het een zootje. Alle kleuren door elkaar. Felle kleuren, donkere kleuren. Gekreukt en een gat in het papier omdat er met een vinger doorheen geprikt is…..geen lijn in. Zal ik ze maar weggooien? Hmm…Wat nou als de dames thuiskomen en ze verwachten dat hun tekeningen opgehangen zijn en ze liggen in de papierbak? Nee, ik hang ze op. Ik herinner me het plezier dat ze hadden. De frustratie toen de vinger er doorheen ging. De bende die ze maakten. Hoe ze van de frustratie overgingen in plezier. Hoe de één de ander oppepte door een stip verf op het gezicht te zetten. Je raadt het vervolg wel.

Eigenlijk is een ontmoetingsdag niet veel anders dan zo’n gekleurd papier. Kun je zeggen dat het vel papier van mijn jongste dochter een leven symboliseert? Waarin mooi en lelijk samen gaan? Tijdens de ontmoetingsdag vormen deelnemers en leiders de dag. Alle deelnemers hebben een eigen verhaal waarin gaten en butsen geslagen zijn. Wat doe je ermee? Moet je er iets mee doen? Hoe ziet een tekenvel van een ander eruit? Hoe belangrijk is het om samen het leven te leven. Naast elkaar te staan. Dingen te delen. Te ervaren dat je niet de enige bent die worstelt. De gaten in het papier kun je niet geheel dichten. De kreukels kun je proberen glad te strijken, je zult ze altijd blijven zien. Door te delen en herkenning te ervaren, wordt de situatie niet anders, maar wellicht wel hoe je ermee om kunt gaan.

Tijdens de ontmoetingsdag hebben we ons d.m.v. werkvormen met het thema ‘naasten’ en ‘verbondenheid’ beziggehouden. Er waren mensen die kanker hebben en van wie familie/partner kanker heeft (gehad). Veel kreukels en gaten. Toch, allemaal anders gekleurd. En ook weer niet. Als je jong bent en je krijgt te maken met kanker dan heb je veel vragen die je niet met anderen kunt bespreken. Het mooie van de ontmoetingsdag was dat de deelnemers open in gesprek waren met elkaar. Dat het spannend was om over diagnoses, behandelingen, werk en gevoelens te praten, maar dat het ook fijn was. Ongeacht de situatie werden confrontaties aangegaan, was er veel moed en kwetsbaarheid. En is er genoten, van zowel de gesprekken als van het uurtje bowlen.

Ik citeer een reactie van een deelnemer: ‘Met nieuwsgierigheid ging ik erheen, op zoek naar herkenning en uitwisseling van ervaringen. Spannend, omdat ik niet wist of ik het aan zou kunnen. We konden er naar mijn gevoel niet omheen om ook even kort te vertellen welke diagnose en waar in het traject iemand staat. Dit maakte het boeiend, maar tegelijkertijd confronterend. Positiviteit en verbondenheid heb ik ervaren.’ (Sabine).

Omdat er sprake was van veel herkenning gaven deelnemers aan de volgende keer weer te komen: ‘We kijken met een goed gevoel terug op de bijeenkomst. Het was heel fijn om eindelijk eens onder (christelijke) jongeren te zijn die ook geconfronteerd zijn met de ziekte. We vonden er veel herkenning en zien erg uit naar de volgende ontmoetingen! Fijn dat deze ook met regelmaat gepland worden, zodat je elkaar goed leert kennen.’ (Cornelie).

Vanwege deze mooie reacties is de volgende ontmoetingsdag gepland op 27 mei a.s. Als je interesse hebt om te komen, kun je meer informatie opvragen én je opgeven via www.alskankerjeraakt.nl of young@alskankerjeraakt.nl. De dag is bedoeld voor jongeren (16-28 jaar) die zelf geraakt zijn door kanker en voor jongeren die iemand in de omgeving hebben die geraakt is door kanker.

Sijbrand, Marjanne en ik kijken samen met de deelnemers voldaan en dankbaar terug op een intensieve, mooie dag. Laten we samen ons leven kleuren, daarom: tot ziens!

Noreen Hartlooper

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *