Terugblik Landelijke Ontmoetingsdag ‘Gebroken Hart’ in januari

Op zaterdag 13 januari 2018 was de Landelijke Ontmoetingsdag ‘Gebroken Hart’. Ouders van een overleden kind, aan kanker of een andere ziekte, ontmoetten elkaar in “Het Brandpunt” in Doorn. Voor de meeste ouders was het een hartelijk weerzien. Anderen kwamen schoorvoetend binnen, niet wetend wat te verwachten.

Na een woord van welkom was er een gedachte rond wat het verlies van een kind met je doet. Als beeldtaal werd een boom gebruikt. Daarin kreeg elk kind een symbolisch plaatsje. Ouders hingen een papieren hartje aan de boom waarop ze de naam van hun kind hadden geschreven. Dat moment zette de toon van de dag: het zijn onze kinderen die ons samenbrengen.

Spreker Pieter Both bracht een woord over wat verlies en rouw met je doet. Op een fijngevoelige manier deelde hij dat God weet hoe het is een kind te verliezen. Zo kwam hij bij Jezus. Het lijden, het graf en Pasen. Met als uitnodiging om ons, ondanks onze littekens en rouw, om te draaien naar het Leven.

Na een heerlijke lunch was er een overdenking rond de Emmaüsgangers. In je verdriet, voorovergebogen komt er iemand naast je lopen en vraagt: “Waarom ben je zo bedroefd?”. Zoals de Emmaüsgangers ontdekten dat Jezus de vreemdeling was, zo kunnen ook wij Zijn zorg ontdekken in mensen die ons bijstaan en er voor ons zijn. Maar ook wij, ouders, zijn zowel Emmaüsganger als vreemdeling. Ondanks ons gemis kunnen we anderen troosten en nabij zijn.

Voor een uurtje gingen we wandelen. Spontaan trokken ouders samen op en ontmoeting vond plaats. Het is bijzonder om onder mensen te zijn die elkaar begrijpen met een woord. Je mag vrijuit praten. Er is geen oordeel maar begrip. Ieders verhaal is anders en toch herken je zoveel bij elkaar; de moeiten, het verdriet en gemis, vele vragen… Maar in onze kwetsbaarheid ligt zoveel liefde. Dat is krachtig. Het voelt niet zo, maar het is het wel.

Want eigenlijk gaat de ontmoetingsdag om liefde, liefde voor je kind dat er niet meer is maar met wie je je als moeder of vader verbonden weet. Als je kind sterft, stopt je liefde niet. Liefde is sterker dan de dood. Dat kunnen we met z’n allen getuigen.

Kristien Rocha

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *