Terugblik Landelijke Ontmoetingsdag d.d. 1 april 2017

Een bezoeker van onze Landelijke Ontmoetingsdag wil zijn ervaringen met ons delen.

‘Ten eerste wil ik me even voorstellen. Ik ben Timon en in december 2016 werd bij mijn moeder kanker geconstateerd. Dit sloeg in als een bom. Ik heb een DCD-achtergrond, waarin structuur en regelmaat heel belangrijk zijn en door dit nieuws werd ik met mijn rug tegen de muur gezet. Door een lieve vriendin uit de gemeente waren mijn moeder en ik geattendeerd op de Landelijke Ontmoetingsdag. Eerlijk gezegd wist ik in eerste instantie niet zo goed wat ik er van moest denken. Misschien is het wel zo’n ‘huilebalken bijeenkomst’, waar mensen hun eigen geval het ergste van de wereld vinden en vol zelfmedelijden zijn. Maar na het bezoeken van deze dag, bleek het tegendeel waar te zijn: ik vond het een heel indrukwekkende en motiverende dag.

Tijdens het ochtendprogramma waren er twee spreeksters, die allebei erg veel indruk op mij maakten met hun betoog. ‘De Heer is mijn herder en je wordt gedragen’. De overbekende zin die je zo vaak in mijn gemeente en in iedere christelijke uithoek te horen krijgt, kreeg voor mij nu veel meer betekenis.

Ook de tweede spreekster, die sprak vanuit haar professionaliteit, maar ook vanuit haar eigen leven, gaf veel bemoediging en reële handvatten om verder te vechten. Vanuit haar geloof gaf zij ook mij, als niet direct getroffene door deze ziekte, instrumenten om mee verder te gaan.

Tussendoor was er een leuke presentatie en prachtige muziek. De lunch en de verzorging was highclass te noemen en gaf mij het idee dat ik op heel duur seminar aanwezig was. In de middag waren er workshops. Ik had gekozen voor de workshop ‘Kanker en geloof’. We gingen in discussiegroepen uiteen onder leiding van bekende predikanten en er kwamen een aantal onderwerpen over en rondom kanker ter sprake. Wat ik erg fijn vond, was dat ik vragen kon stellen die mij vanaf het vaststellen van deze ziekte van mijn moeder dwarszaten. Dit luchtte op en gaf veel bemoediging. Kortom, ik vond het een enorme topdag.

Er zijn veel organisaties die zich met kanker en met de bestrijding van deze ziekte bezighouden. Maar dat is niet het complete plaatje. Het sterke van deze dag is dat je een mentale wapenuitrusting mee naar huis krijgt. Doordat er wordt verteld dat wanneer je de strijd tegen kanker samen met God voert, je een groot ‘strategisch voordeel’ hebt. Nee, het zal niet je pijn, verdriet en onmogelijk lijden wegnemen, maar het zal wel de richting hoe je het bekijkt, doen veranderen. Je mag net als een samuraistrijder je strijd met een glimlach aangaan, want je weet dat je gesterkt wordt, hoe het ook mag verlopen. Want je weet dat je Sakura (kersenbloesem) hoe dan ook zal gaan bloeien.

Mijn gebed voor iedereen die in deze situatie zit, is dat God je zal zegenen met moed en vrede en je inzicht zal geven om te blijven lachen en te genieten.

Liefs, Timon’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *