Ruimte voor jouw rugzak vol verhalen bij kanker

Je ziet er zo goed uit!

Ken je dat? Je hebt kanker en omstanders zeggen dat je er zo goed uit ziet. En dat je zo krachtig bent! Ga daar dan maar eens eerlijk tegenin… Of je voelt je na alle behandelingen nog lang niet de oude. Je haar is net een paar centimeter lang. Je voelt je blij en dankbaar na een periode van zware behandelingen. Maar je voelt ook dat het voor jou nog niet voorbij is. Emoties komen los, je begint langzaamaan te werken en dat lukt nog niet echt zoals je graag zou willen. Je hebt misschien zingevingsvragen.

Je bent nog bezig met alles wat er is gebeurd. Je wilt graag weer gewoon de oude zijn maar dat lukt nog niet. Juist de verhalen die je niet zo makkelijk deelt zijn zo belangrijk. Die zijn vaak zo kwetsbaar, zo moeilijk om te vertellen, om uit te leggen. Dat is zwaar. Al die verhalen zitten in jouw rugzak.

Samen delen
Lotgenoten herkennen dat gevoel. Op de afgelopen landelijke dag van Stichting Als kanker je Raakt bleek dat ook. En dan kan je aan een half woord genoeg hebben. Mooi vond ik een lunchgesprek. Een vrouw verzuchtte: “Iedereen ziet er verder zo gewoon uit…” en dat is ook zo. Onze littekens zijn lang niet altijd zichtbaar. Het verlies van gezondheid van jezelf of geliefde, zie je niet altijd. Maar het is er wel en heeft veel invloed. Ze was onder de indruk van alle verhalen. En putte kracht uit het feit dat ze niet de enige was. Wat vond zij het onverwachts fijn dat er ook verwezen werd naar de kracht die God ons kan geven in het hele proces. Maar ook mensen die anders in het leven staan voelden de kracht van nabijheid (op 1.5 m) van mensen die allemaal zelf uit ervaring spraken over kanker en de gevolgen ervan in hun leven.

Leven met Zin
Wil jij ook de kracht ervaren van het samen delen? Herkennen, erkennen van wat je bezig houdt? Op de inspiratiebijeenkomsten Leven met Zin geven Bouwina de Haan en ik de gelegenheid om door te praten met elkaar en zoeken we manieren om te gaan met wat kanker teweeg brengt. Juist over thema’s die bij kanker naar boven komen. In elke bijeenkomst staat een thema (zelfbeeld, vermoeidheid, angst en relaties) centraal. Er kan natuurlijk ook over de andere thema’s gesproken worden : ). Maar het thema krijgt wat extra aandacht.

Deze bijeenkomsten zijn voortgekomen uit de regionale Zin in Leven bijeenkomsten van SAKJR. Daar werd wel gevraagd of het niet wat vaker kon. Daarom hebben wij dit opgezet (hier vragen we i.t.t. de regionale dag wel een bijdrage voor want deze bijeenkomsten worden niet gesponsord). Ieder die geraakt is door kanker is welkom.

Op deze pagina en PraktijkLangsZij meer informatie over en opgave voor de inspiratiebijeenkomsten.  Op Als kanker je raakt meer informatie over de regionale bijeenkomsten. We houden ons uiteraard aan de RIVM maatregelen rond Corona. Welkom!

Geschreven door Wijnanda Heslinga, ze heeft borstkanker gehad en leeft nog met de gevolgen daarvan. Ze is creatief counselor en coach. Wijnanda weet uit ervaring wat het is om met vallen en opstaan verder te gaan. lees hier meer over haar. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *