Ook een vrijwilligster van Als kanker je raakt vertelt hoe zij deze dag heeft beleefd

Redelijk vroeg voor een zaterdagochtend reden we naar Amersfoort voor de Landelijke Ontmoetingsdag. Daar aangekomen begroetten we de bestuursleden en vele vrijwilligers, spraken we de taakverdeling door en baden we om Gods hulp en leiding. Om ongeveer half 10 begonnen de gasten binnen te druppelen, werden ze verwelkomd en kregen een badge met hun naam. Genietend van de mooie muziek van Trudi Bos en Hans van der Meer, die in de gang speelden, ging men op de koffie en koek af.

In het ochtendprogramma voerde Rob Favier het woord en was er een overdenking van Rita Renema. Zij vertelde vanuit haar eigen leven hoe zij driemaal geraakt was door kanker, wat dat teweegbracht, niet alleen voor haar maar ook voor haar naasten. Maar ook hoe ze in dit lijden God zo dichtbij mocht ervaren. Na een muzikaal intermezzo van Pearl Joan hield Carien Hempel een inleiding. Zij is klinisch psycholoog en zelf ook geraakt door kanker. Ze verloor haar onbevangenheid na het ontdekken van een kwaadaardige tumor, waarna veel behandelingen volgden. Je bent een kwetsbaar mens en je moet accepteren dat het leven niet eerlijk is. Rouwen is verwerken van verlies, ronddolen in je verdriet en er doorheen groeien. Het is een proces van verwerken naar verweven. Accepteer ook dat je als mens verschillend bent, maar breng verslag uit aan elkaar en respecteer elkaar. Bijzonder is dat ze God heel dichtbij mocht ervaren toen ze hem zo nodig had.*

Na een heerlijke lunch met soep en verschillende soorten sandwiches en natuurlijk gelegenheid om met elkaar te praten, begon het middagprogramma. Er waren 3 workshops. Nummer 1 met de predikanten Arie van der Veer, Jakob van der Wal en Sijbrand Alblas. Zij vertelden over hun kanker, geloofsvragen en moeite. Ook was er gelegenheid tot onderling gesprek. Workshop 2 met muziek en zang door Trudi Bos en Hans van der Meer en nummer 3 met Wijnanda Heslinga en Petra Overbeek met als thema ‘Schuilen bij de Herder?’ Alle workshops werden goed bezocht en door de gesprekken, musiceren en het creatief bezig zijn was er veel onderling contact.

Mede door de vele muziek en zang was het een heerlijke, ontspannen dag, maar ook een dag met veel diepgang, waarbij soms het verdriet en de moeite de boventoon hadden, maar ook de onderlinge band en het vertrouwen en geloof in God ervaren werden. Tot slot hebben wij elkaar de Zegenbede toegezongen: ‘Vrede zij u’.

Anneke Plaisier

*Noot van de redactie: Mocht je de inleiding van Carien Hempel-Flipse willen nalezen, dan kun je deze aanvragen via het contactformulier. Of stuur een mail naar contact@alskankerjeraakt.nl. Wij sturen je de tekst dan zo spoedig mogelijk toe.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *