Onder de paraplu: Sijbrand Alblas

Onder de paraplu dit keer Sijbrand Alblas, als vrijwilliger betrokken bij de Young ontmoetingsdagen en Young weekend Ameland.

Op welke manier ben jij door kanker geraakt?
In 2011 kreeg ik te horen dat ik teelbalkanker had. Er zaten uitzaaiingen in mijn longen. Gelukkig werd al vrij snel duidelijk dat ik een heel grote kans had om weer te herstellen. Wel ben ik maanden bezig geweest met chemotherapie en heb daarvan moeten herstellen.

Hoe ben je met de Stichting Als kanker je raakt in aanraking gekomen?
Op het moment dat ik de diagnose kreeg, liep ik stage in de kerkelijke gemeente waar ook Rita Renema bij betrokken was. Zij heeft mij over de stichting verteld en zo ben ik betrokken geraakt.

Wat heeft de stichting voor jou betekend? Hoe heeft het jou geholpen?
Het werk voor de stichting heeft me geholpen om meer over mijn ziekteproces te gaan praten. Als predikant kom ik regelmatig bij mensen die kanker hebben. Met name de eerste jaren vond ik dat best confronterend. Door de contacten bij de stichting leerde ik om hier beter mee om te gaan. En ik herken bij anderen ook veel van hun verhalen. Vaak heb je aan een half woord genoeg. Ik geniet dan ook elke ontmoetingsdag weer van de prachtige ontmoetingen.

Wat is jouw rol bij de stichting?
Samen met Cornelie Poortvliet en Laurina de Visser begeleid ik de YOUNG-dagen. We gaan samen in gesprek met andere jonge mensen die geraakt zijn door kanker. We delen wat we moeilijk vinden en wat ons weer kracht geeft. Ook wordt er veel gelachen. Deze ontmoetingsdagen duren altijd te kort. Van 28 t/m 30 mei houden we daarom een heel weekend op Ameland!

Waarom zou je mensen aanraden om contact op te nemen met de stichting? Om aan te sluiten bij Young?
Het is ontzettend fijn om je verhaal te delen met anderen die ook uit eigen ervaring weten wat de impact van kanker is. Zeker wanneer je als jongere met kanker te maken krijgt, ken je weinig leeftijdsgenoten met een vergelijkbare ervaring. Ook hebben we het samen over de rol van ons geloof in het ziekteproces. Dit is een bron van grote kracht, maar je krijgt ook te maken met grote geloofs- en levensvragen. Het helpt om dit samen te delen. Regelmatig vertellen deelnemers dat de drempel om mee te doen best hoog is, maar zijn ze na afloop ontzettend blij dit toch te hebben aangedurfd.

Kun je iets vertellen over wat de ziekte met jouw geloof heeft gedaan?
Toen ik kanker kreeg, was ik nog een student theologie. Ik worstelde me door de vele studieboeken heen en was daardoor op een rationeel niveau bezig met geloven. Ook had ik veel geloofsvragen. Toen ik ziek werd, had ik geen energie meer om te lezen en soms zelfs niet om te bidden. Ik vond het wel mooi dat anderen dit toen namens mij deden. Terugkijkend heb ik God in die tijd ervaren als de vaste grond onder mijn bestaan. Dit gaf mij kracht. En Jezus werd voor mij degene die in het lijden ook naast mij stond. In het begin was ik soms best bang om dood te gaan. De gedachte dat mijn leven uiteindelijk in Gods hand was geborgen nam niet alle angsten weg, maar het gaf wel rust. Op moeilijke momenten denk ik daar wel eens aan terug. Ik ben geen theoloog die alle juiste antwoorden kent op de moeilijke geloofsvragen. Maar ik heb wel ervaren dat God erbij is, ook als ik in een dal van diepe duisternis terecht kom.

Wil je iets vertellen over het weekend op Ameland?|
Natuurlijk vertel ik jullie graag iets over het weekend YOUNG. Zelf ben ik predikant op Ameland en het is een schitterende plek om te zijn. Je kunt hier genieten van de prachtige schepping. Als ik door de duinen struin en over het stand wandel, kom ik tot rust. Ik kan dan ook geen betere plek bedenken om samen stil te staan bij wat kanker in onze levens teweeg heeft gebracht. We hebben dit weekend ruim de tijd om elkaar te ontmoeten, onze ervaringen te delen, ons geloof te beleven én het eiland te verkennen. Het thema is ‘Lead us through the storm’. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van 50 Euro en dat is zelfs inclusief overnachting. We zien er dan ook echt naar uit dat je komt en jouw verhaal met ons wilt delen. Aanmelden kan via young@alskankerjeraakt.nl.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *