Omgaan met de gevolgen van kanker

kruis

In klei verbeelde zorgen, angsten, verdriet e.d. bij het kruis gebracht. Weten dat Jezus jou kent, je lijden meedraagt, kan troost bieden (Ontmoetingsdag ‘Zin in Leven?!’ in Abcoude).

Kanker gooit je leven overhoop. Je agenda is weg en wordt opeens door anderen gevuld. Behandelingen eisen aandacht, tijd en energie. En dan is het zover: de laatste behandeling! Het leven gaat weer ‘gewoon’ worden. Daar zag je naar uit, heerlijk! Je omgeving is blij dat je er nog bent en dat het voorbij is. Langzaam maar zeker groeit je haar, je gaat er beter uit zien en je hervat misschien ook weer je bezigheden.

Anders
Maar je merkt zelf ook dat het leven anders is geworden. Zeker vlak na de behandelingen komen er vaak veel emoties los, waar tijdens de behandelingen geen ruimte voor was. Dat kan best vreemd gevonden worden, ook door jezelf. Het is toch voorbij? Je moet toch blij zijn? Je bent er toch nog? En je bént ook blij en dankbaar, maar toch… je bent sneller moe, soms vliegen angsten je aan, je hoofd is soms verward. Je moet wennen aan je lijf dat veranderd is: littekens, amputatie, hormoonbehandelingen die hun tol eisen… Ook kunnen er vragen zijn op zingevingsgebied.

Blijvende gevolgen
Sommige gevolgen blijken toch langer te blijven dan je dacht. Je hebt minder energie. Je grenzen zijn wisselend en onduidelijk. Hoe ga je daar mee om? Wat is dat toch ingewikkeld. Zelf blijf ik uitproberen, mijn grenzen verleggen. En dan bots ik er zo nu en dan toch tegenaan. Dan is het belangrijk niet in frustratie en moedeloosheid te schieten. En soms weet ik dat iets veel van mij zal vergen, maar kies ik er toch voor om dan de ‘rekening te nemen’ en plan daarvoor extra rust in.
Een bekende klacht is ook dat ‘volle hoofd’. Sneller een gedesoriënteerd gevoel hebben, alsof de radertjes in je hoofd vastlopen. Een brei in je hoofd en verminderde concentratie. Ik heb het zelf nog vooral bij geroezemoes of als ik langer ingewikkelde dingen doe. Ook hier geldt weer mild te zijn als het gebeurt. Leer je eigen triggers kennen, jezelf rust te gunnen, balans te zoeken en accepteer dat je anders bent dan voorheen. Laat anderen weten wat jouw grens is, ook al begrijpen zij het niet.

Angst
Angst na kanker hoort er ook bij. Bang dat het terugkomt. Dat het toch is uitgezaaid… Dit is een reële angst en het helpt niet dat te bagatelliseren. Maar het is jammer als de angst jou gaat beheersen en je leven in beslag neemt. Het is goed te focussen op wat wel goed is, de positieve dingen te zien. Er zijn manieren om met de angst te leren omgaan. Aanvaarden dat het er is, maar dat jij er controle over kan hebben. Je hebt angst – je bent het niet!

Hulp
Er zijn nog meer voorbeelden te noemen. Op de ontmoetingsdagen spreken we over deze dingen met elkaar; er is herkenning en bemoediging, praktische tips van lotgenoten. Ook brengen we al deze zorgen bij Jezus op een symbolische manier; daar kunnen we hoop en troost uit putten (zie foto).

Ik vind het mooi om mijn ervaring ook positief te kunnen inzetten door lotgenoten te steunen in hun proces. Door de ontmoetingsdagen, maar ook door counseling. Mensen helpen hun kracht te (her)vinden.

Wijnanda Heslinga
(Beeldend) counselor en kunstenaar – meer informatie op www.schildertaal.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *