Ik wist niet hoe moeilijk dit was!

‘Rouwen is niet alleen tranen laten vloeien en wegvegen. Het rouwproces is eigenlijk een herordening van het leven waarin grote en onherstelbare verliezen zijn gekomen’, zo staat geschreven op de achterkant van het boek dat ik vorige week ontving. Het boek ‘Ik wist niet hoe moeilijk dit was’, is geschreven door ds. A.T. Vergunst en heeft Ontboezemingen van een rouwdragende man en vader als ondertitel.

Verder staat op de achterkant geschreven: ‘Rouw raakt jong en oud. De een sterft door kanker. De ander wordt plotseling uit dit leven weggenomen. Naast het ingrijpende verlies van dierbaren door de dood, kunnen we echter ook rouwen om het verliezen van gezondheid of een baan, om (seksuele) mishandeling, om een verhuizing, om een echtscheiding of de echtscheiding van onze ouders.’

In blogpost #12 deelde ik de link naar de lezing van ds. A.T. Vergunst die hij uitsprak op de Haamstedeconferentie in 2016. Verschillende voorbeelden en onderwerpen uit de lezing komen in dit boek terug. Ds. Vergunst beschrijft zijn ontboezemingen in alle eenvoud, ondersteunt met (voor)beelden die herkenning geven en veel momenten van de afgelopen tijd weer ‘dichterbij brengen’.
Met deze ontboezemingen en de handreikingen hoopt de schrijver ook – zo schrijft hij in zijn inleiding – ‘niet-rouwenden’ wat meer vaardigheid te geven in ‘First Aid/Eerste Hulp’ ten opzichte van hen die in rouw zijn.

Link naar boek:
https://www.debanier.nl/christelijk-leven/ik-wist-niet-hoe-moeilijk-dit-was/#close

De eerste pagina’s:
https://www.debanier.nl/christelijk-leven/ik-wist-niet-hoe-moeilijk-dit-was/#bladeren

Lezing Haamstedeconferentie:
ds. A.T. Vergunst – pastoraat bij rouwverwerking

Geschreven door Marcel Zandee

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *