De spreekbeurt van Femke

Naar aanleiding van de blog van Tanja, werden wij nieuwsgierig naar de spreekbeurt van Femke en hebben we haar gevraagd of wij haar verhaal in onze nieuwsbrief mochten zetten. Femke vond dit goed. Ze vindt het super leuk dat zoveel mensen haar verhaal nu kunnen lezen, maar ook wel spannend. Femke is 11 jaar en zit in groep 8. In mei 2010 werd haar vader ziek en in januari 2012 is hij overleden. Femke vertelt hierover aan haar klas het volgende.

Mijn spreekbeurt heeft 7 hoofdstukken en dit zijn:

 1. Soorten kanker
 2. Cellen
 3. Chemokuur
 4. Kika
 5. Als kanker je raakt
 6. Geraakt door kanker
 7. Bij mij van heel dichtbij

1. Soorten kanker
Eigenlijk zijn er wel heel veel soorten kanker. Dat zijn onder andere borstkanker, huidkanker, alvleesklierkanker, darmkanker, schildklierkanker, eierstokkanker, leukemie en zo kan ik er nog heel veel opnoemen. Kanker is eigenlijk heel ingewikkeld, de ene is veel erger dan de andere. Maar leukemie is een heel erg groot raadsel, want van leukemie …… ja, je gelooft je oren niet, maar daarvan bestaan ook weer verschillende soorten. Zoals acute leukemie, dat betekent dat het er zomaar opeens is. En je hebt ook nog hersenleukemie en ga zo maar weer door. Maar eigenlijk komt het er op neer dat kanker een verschrikkelijke ziekte is.

2. Cellen
Er bestaan heel veel soorten cellen. Er zijn leuke vrolijke cellen en deze verdubbelen zich de hele tijd. Maar soms is er een hele gemene cel, de kankercel. Deze is niet aardig en vrolijk. Maar het probleem is dat de kankercel zich ook verdubbelt! En daar ga ik nu een verhaaltje over voorlezen.

3. Chemokuur
Een chemokuur kan in verschillende soorten. Het kan via infuus en via tabletten. Het infuus is natuurlijk veel sterker en tabletten zijn dan meestal ook bedoeld voor de nabehandeling in de hoop dat het niet weer terugkomt. Ze maken ook voor elk soort kanker en elk mens een speciale chemotherapie. Je moet het voorstellen als een smoothie, daar gaan allemaal gezonde dingen in. Zo is het ook met de chemotherapie. Er gaan allemaal dingen in om jou gezond te maken, alleen is de chemotherapie echt niet gezond. Dat klinkt best wel raar, maar het is toch zo. Je haar gaat uitvallen en je nagels vallen uit.
En het is heel slecht voor je hart, die wordt er helemaal slap van. Mijn vader is ook niet gestorven aan kanker, want daar was hij van genezen, maar door al die chemo werd zijn hart zwak en toen is hij overleden.

4. Kika
Kika is een stichting en dat staat voor ‘Kinderen Kanker Vrij’. Daar verzamelen ze zoveel mogelijk geld in om kinderen te helpen bij kanker. Je kunt er lid worden en elke maand geld geven. Met z’n allen strijden ze voor hun leven. Helaas overlijden er toch zo’n 25% kinderen aan kanker. Per jaar krijgen 500 tot 550 kinderen kanker. Daarvan overlijdt dan 25%. Er zijn 800 kinderen per jaar in behandeling. De website van Kika is: www.kika.nl

5. Als kanker je raakt
Als kanker je raakt is een christelijke organisatie die mensen wil helpen die kanker hebben of die iemand verloren hebben aan kanker. Mijn moeder is vrijwilliger bij deze organisatie. De website van Als kanker je raakt is: www.alskankerjeraakt.nl

6. Geraakt door kanker
Mijn moeder heeft daarnaast een eigen praktijk om psychosociale hulp te bieden aan mensen die geraakt zijn door kanker. Deze praktijk heet ‘Geraakt door kanker’ en is er voor iedereen die iets met kanker te maken heeft of heeft gehad. Iedereen is welkom. De website van ‘Geraakt door kanker’ is: www.geraaktdoorkanker.nl

7. Bij mij van heel dichtbij…..
(Aan de hand van onderstaande steekwoorden vertelde Femke over het ziekteproces van haar vader)

 1. In Hardenberg ontdekt
 2. Acute leukemie
 3. Ambulance UMCG
 4. Beenmergpunctie meerdere keren
 5. 4 x chemokuur
 6. Overgeven, meestal wel 3 x per dag
 7. Kaal

Tot zover de indrukwekkende spreekbeurt van Femke. Zij heeft er een 10 voor gehaald! Haar meester zei: ‘Ga nu maar niet denken dat ik vaker een 10 ga uitdelen, maar ik vond de spreekbeurt heel goed. En ik vond het vooral ook heel erg dapper.’ En dat was de klas helemaal met hem eens.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *