Bemoediging

schildertaalIn mijn schilderijen en boetseerwerk verbeeld ik graag iets van mijn innerlijk leven en geloof. In dit lichtobject (zie foto) herinnert het lichtje aan Gods aanwezigheid in ons leven en is het tegelijk een oproep om dat licht zelf ook door te geven. Juist als ik het leven moeilijk vind, kan het helpen om ernaar te kijken. Ons leven kan worden vergeleken met de zee. Dat zie je terug in het lichtobject. Soms is het rustig en kabbelend, soms gaat het heftig te keer. Het kan zelfs stormachtig zijn en hoge golven overspoelen je. Wat is dan je houvast?

In ieders leven komt lijden voor. Soms duidelijk zichtbaar, maar soms ook verborgen. We mogen weten dat we Gods geliefde kinderen zijn. Maar dat houdt niet in dat ons leven dan zorgenvrij is. We zijn zo kwetsbaar! De diagnose kanker overspoelt je leven. En niet alleen dat van jou, maar ook dat van je geliefden. Dat zie je terug in de grote golf.

We mogen weten dat God, Immanuël, erbij is. Hij was er, is er en zal er zijn. Daar verwijst het lichtje naar. God wil Licht uitstralen in de duisternis van deze wereld. Hij wil houvast bieden als golven over je heenslaan. Jezus zelf heeft geleden. Hij kwam naar ons toe, kwam dichtbij. Hij kent ook ons lijden, van binnenuit. Hij heeft belooft dat Hij alles nieuw zal maken. Dat kan ons troost bieden. We mogen bij Hem schuilen. Deze maand vieren we Pasen. Feest van leven!

Maar dat is niet altijd voelbaar, soms lijkt God ver weg en komen je gebeden misschien voor je gevoel niet verder dan het plafond. Je voelt je moe, verward, alleen, onbegrepen, bozig, verdrietig, bang, onzeker… Zingevingsvragen komen in je op. Niet elke wolk heeft een duidelijke ‘silver lining’, niet altijd wordt duidelijk waartoe iets dient. Soms is het leven zo onbegrijpelijk… en dan is het zwaar, moeilijk, pijnlijk. En dan heeft de dag iets van een mistige natte sliert en de nacht is lang en donker.

Dat mag er zijn. Hoe ga je ermee om? Deel je emoties, uit ze op een manier die bij je past: schrijven, tekenen, schilderen, praten, wandelen enz. Rouwen, verliezen verwerken: het kost tijd. Dan heb je bemoediging nodig van anderen. Dan is het zo belangrijk dat je weet dat anderen bidden voor jou. Dat anderen er voor je zijn; door er gewoon te zijn, soms wat te zeggen, stil mee te voelen, soms met praktische daden. God komt je zo in anderen tegemoet.

De stichting Als kanker je raakt heeft mij geholpen tijdens mijn ziekte. En ik ben blij dat ik anderen nu ook weer kan helpen door mijn werk als (beeldend) counselor en kunstenaar.

Wijnanda Heslinga – Meer blogs en info over mijn werk als beeldend kunstenaar en counselor op www.schildertaal.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *