Ambassadeurs brengen Als kanker je raakt onder de aandacht

Onderstaand interview is d.d. 24 februari jl. geplaatst in de regionale krant Het Kompas, editie Hoekse Waard.

Westmaas – Kanker is een ingrijpende ziekte waar velen mee te maken krijgen. De diagnose kanker bij jezelf of bij een dierbare komt hard aan en je leven komt op dat moment op z’n kop te staan. De stichting Als kanker je raakt is opgericht om mensen die met kanker geconfronteerd worden te bemoedigen en te ondersteunen. Anneke van Etten uit Westmaas en dominee Tiemen Meijer uit Puttershoek zijn vrijwillige ambassadeurs van deze stichting voor de regio Hoeksche Waard en Rijnmond. De kracht van de stichting is dat alle vrijwilligers zelf te maken hadden met kanker en hebben ervaren hoeveel impact kanker op je leven heeft.

Oprichting
Dominee Arie van der Veer en Rita Renema-Mentink, geestelijk verzorger bij de Lelie zorggroep, spraken in 2009 bij het EO-programma ‘Nederland Zingt’ met elkaar over kanker. Beiden hadden daar persoonlijk mee te maken. Op dat gesprek kwamen zoveel reacties dat de stichting Als kanker je raakt werd opgericht.

Hospice Hoeksche Waard
Anneke van Etten was werkzaam in de palliatieve zorg en is mede-initiatiefnemer van Hospice Hoeksche Waard. Zij verloor twee echtgenoten aan kanker en vijf jaar geleden werd bij haar dochter kanker geconstateerd. De stichting houdt themadagen als ‘Rouw in mijn hart’, ‘Gebroken hart’ en ‘Zin in Leven’ in o.a. Rotterdam. Anneke is leider van ‘Rouw in mijn hart’. Centraal staan vragen van deelnemers als ‘Waarom overkomt mij dit?’ en ‘Hoe verder te leven met en na kanker?’ Deelnemen kost niets. 

Groot Nieuws Radio
Ik ben door Anneke bij de stichting gekomen, licht Tiemen Meijer toe. ‘Zij hoorde mij op Groot Nieuws Radio over de kanker die ik had. Ik kreeg aanvankelijk het bericht dat ik slechts 3 tot 6 maanden te leven had. Dat was in januari 2013. Ik ben naar een ander ziekenhuis gegaan en na een behandelperiode bleken er geen kankercellen meer aanwezig. Fulltime predikant zijn kan vanwege de kanker niet meer. Op de radio zei ik ‘dat God mijn agenda maar moest invullen’. Daarop heeft Anneke contact gezocht.’ Tiemen richt zich als ambassadeur op de kerken. 

Geen hulpverleners
Samen geven zij presentaties om meer bekendheid te geven aan Als kanker je raakt. ‘Wij zijn er voor iedereen, maar geven geen richtlijnen. We zijn ook geen hulpverleners. Doel van de themadagen is om mensen even op adem te laten komen en iets toe te voegen aan de zin van het leven.’

(Bron: Het Kompas Hoeksche Waard, tekst: Sieka Romeijn-Hedmann, foto: Koos Romeijn)

De ambassadeurs Anneke van Etten en Tiemen Meijer onder de kleurrijke paraplu van Als kanker je raakt, het symbool van de stichting.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *