Verliezen is winnen

Op de Landelijke Ontmoetingsdag mocht ik spreken en ik deed dit aan de hand van gedichten, beelden en korte gedachten. Ik werd muzikaal begeleid door Trudi en Hans. Er zijn veel positieve reacties op gekomen en ook de vraag om dit te kunnen teruglezen. De teksten en beelden staan inmiddels op de website: www.alskankerjeraakt.nl.

Maar er was ook een vraag of ik ‘Verliezen is ook winnen’ wilde uitleggen. De tijd was kort en de vraag groot. Carien en ik hebben kort iets verteld, maar woorden schieten tekort. Het is op dat moment een eenzijdige toelichting, waardoor ik de behoefte had er via deze nieuwsbrief iets dieper op in te gaan, maar ook deze toelichting blijft beperkt…

Je zult maar een kind, een partner hebben verloren. Hoe kan verliezen dan ooit een winnen zijn? Het is levenslang een diep blijvend gemis. Op zulk ingrijpend verlies is winnen niet bedoeld. Verlies is verlies, lijden is lijden. Punt.

Voor mij is het winnen in een diepere laag gelegen. Ik wil proberen deze diepere laag zichtbaar te maken, zoals ik deze bedoel. We zijn als mensen allemaal anders en ieder mens heeft zijn of haar eigen rugzakje, gevuld met dingen die in ons leven zijn gebeurd of gebeuren. Mijn persoonlijke rugzakje is behoorlijk gevuld. Het heeft me gevormd, geleerd met vallen en opstaan. Het heeft ook gemaakt dat ik uiteindelijk theologie ben gaan studeren en heb gekozen om met stervende mensen en diens naasten te werken. Mijn ogen en oren zien heel veel lijden, mijn hart wordt door het lijden geraakt. Wat mensen mij toevertrouwen, mee moeten maken. Ik kan er soms niet van slapen. Kan het uitroepen naar God: ‘God, wat is de zin van dit lijden?’

Het helpt mij om het lijden, dat ik denk te horen, te verwoorden in het schrijven van gedichten en beelden te boetseren. Het is voor mij een manier van verwerken en zo ontstond de zin:

‘God beschermt ons niet voor het lijden, maar wel in het lijden.’

In deze zin ligt voor mij het winnen. God huilt mee, Hij is erbij, Hij is mijn/onze HOOP.

Rita Renema-Mentink

2 antwoorden
  1. Anoniem
    Anoniem zegt:

    De winst uit al ons lijden kan zeker zijn dat het ons dichter bij God brengt. Hij geeft lijden niet om te plagen, maar om ons vaster aan Zich te verbinden. Het kan veel vragen oproepen, waarom laat God dit toe, waarom dit, waarom bij mij, waarom alweer?? Maar het kan dwars door alle vragen heen soms ook een wonderlijke rust geven als je op God mag zien en mag weten dat Hij er bij is in het lijden, ja zelfs dat Hij je draagt. En als je zien mag op het lijden van Jezus, wat Hij plaatsvervangend voor ons heeft willen doen, dan is ons lijden maar klein.
    Ik wens een ieder toe, die lijdt door kanker of wat dan ook dat het u/jou bij God mag brengen. Dan zullen we eens samen Hem mogen loven en groot maken.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *